Livsværdier

Værdier kan være lidt en fluffy størrelse og på samme tid mega vigtige. Tænk f.eks. på værdi-ord som: Frihed, glæde, ordentlighed, tryghed, retfærdighed, troværdighed – du vil garanteret ret hurtigt have en fornemmelse for, om de betyder noget for dig eller ej. Dine værdier bliver tit meget tydelige i situationer, hvor værdierne bliver udfordret eller trådt på.


Kend dine værdier - hvorfor er det vigtigt? 

Især når du oplever forandringer i dit liv, vil du opleve det som utrolig vigtigt at kende dine værdier. Det kan være en støtte og en hjælper i forhold til, hvad der er rigtigt for dig. Det kan hjælpe dig til at træffe ikke bare en beslutning, men de rigtige beslutninger. 


Dine værdier er grundlæggende det, der er betydningsfuldt for dig. Værdier er følelser og indre tilstande. Ved at blive bevidst om dine værdier kan du gøre dem til dine ledestjerner i dit liv. Dine værdier kan hjælpe dig til at vælge, hvad og hvem du som menneske vil bruge din energi på. Dine værdier kan hjælpe dig med at bevare din indre ro - også under pres. Dine værdier kan gøre dig bedre til at vælge fra og vælge til. Især når der opstår problemer og dilemmaer. 


Hvordan ved jeg hvad mine værdier er?


Følg disse 6 steps: 


  1. Find de vigtigste værdier i dit liv. Tænk på vendepunkter, højdepunkter i dit liv. Tænk på komplimenter du har fået, eller på ting der gør dig vred og frustreret. Tænk på hvad der skal være tilstede, for at du kan være dig selv, og hvor du kan have det godt. Skriv alle de ord der kommer til dig ned på post-it ’s
  2. Prioritér værdierne. Flyt rundt på dine post-it ‘s og find frem til en rækkefølge på dine værdier. Hvilken værdi er bare den vigtigste? Og hvad kommer så osv.
  3. Tjek om værdierne er noget du gerne vil opnå eller noget du gerne vil undgå. Har du en værdi der hedder "undgå negative ting” så prøv at formulere den positivt så den måske kommer til at hedde ”find glæde", "energi” eller lignende. At have værdier du gerne vil henimod vil altid have en mere positiv styrkende effekt end noget du vil undgå.
  4. Undersøg om nogle af dine værdier er i konflikt med hinanden. F.eks. vil du nogle opleve værdierne ”ro” og  ”energisk” som modsætningsfyldte. Du kan da kaste et blik på dem ige og justere. 
  5. Tjek din rækkefølge igen – skal der laves om på dem eller skal der tilføjes nogle?
  6. Prøv dine værdier af på nogle fremtidige situationer, hvor du f.eks. vil komme til at stå i en valgsituation. 


God arbejdslyst med din værdiafklaring! Har du brug for hjælp, så kontakt os på Tankespor – vi står klar til at hjælpe dig. 


  

Refleksionsøvelse